Het Joodse jaar
Ontdek de rijke tradities en betekenis achter de Joodse feestdagen die door de eeuwen heen zijn doorgegeven. Deze dagen zijn meer dan alleen vieringen; ze vormen de hoekstenen van het Joodse leven en brengen gemeenschappen over de hele wereld samen.
Rosj Hasjana herinnert aan de schepping van de wereld, in het bijzonder de zesde dag toen de mens door G.d werd geschapen. Op deze dag gaf G.d de opdracht aan Adam de wereld tot perfectie te brengen.
​
Jom Kippoer is de heiligste dag van het jaar. Op deze dag vasten wij en smeken wij G.d ons te vergeven en ons een gezond en voorspoedig jaar te geven.
​
De blijmoedige periode in de maand tisjri begint na Jom Kippoer met het bouwen van de soeka; het is het begin van een periode van vreugde die haar hoogtepunt bereikt met Simchat Tora.
​
Ingaande Simchat Tora (en in sommige gemeenten ook ingaande Sjeminie A’tsèrèt) danst men in sjoel met de Tora in de arm, zeven maal rond de bima, onder het zingen van vrolijke melodieën.
​
Op Chanoeka herdenken wij de wonderbaarlijke overwinning van de Maccabeeën over de Syrische legers. Toen het Joodse volk de Tempel in Jeruzalem heroverde, vond men een klein kruikje, waarin net genoeg olie zat om de zevenarmige Tempelmenora één dag te laten branden.
De Joodse traditie beschouwt 15 sjewat als het Nieuwjaar van de Bomen, omdat dan de bomen in Israel beginnen te ontluiken.
​
Op Poeriem herdenken wij G.ds redding van het Joodse volk. De vernietiging gepland door Haman, adviseur van de Perzische koning en afstammeling van het jodenhaters volk van Amalek, werd voorkomen. Dankzij koningin Esther.
​
Met Pesach, een feest dat acht dagen duurt, herdenken wij de bevrijding uit de Egyptische slavernij. Pesach wordt beschouwd als de geboorte van het joodse volk, meer dan 3300 jaar geleden.
​
Op de tweede avond Pesach beginnen we de 49 dagen tot Sjawoe’ot te tellen: Sefierat Ha’Omer – Omertelling. Dit tellen verbindt deze twee feesten met elkaar:
​
Op Sjawoe’ot herdenken wij dat G.d ruim 3300 jaar geleden de Tora aan het joodse volk gaf. In het Hebreeuws betekent Sjawoe’ot 'weken'.
​
Tisj’a Be’av – de negende dag van Av – is de treurigste dag van het jaar. Vanaf het begin van de geschiedenis van ons volk, is deze datum een dieptepunt in onze geschiedenis gebleven.
​
Sara beTevet, is de vastendag op de tiende dag van de maand Tewet.
-
De vastendag memoreert het begin van het beleg van Jeruzalem door de Babylonische heerser Nebuchadnezar. Het beleg duurde 2,5 jaar, en leidde uiteindelijk tot de verwoesting van de Tempel.
...
Jom Ha’sjo’a (Herdenking Holocaust) - 27 niesan
De dag dat de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust worden gememoreerd. Speciale herdenkingsbijeenkomsten worden gehouden.
...
​