top of page
Bruiloft luifel

Huwelijksinzegening - Choepa

Gefeliciteerd! U heeft besloten om te gaan trouwen!

NIHS Brabant- Joodse Gemeente Eindhoven staat graag voor u klaar tijdens de voorbereidingsperiode en op de grote dag zelf.

Het Jodendom kent een uitgebreide reeks religieuze en culturele tradities met betrekking tot verloving en huwelijk, die worden nageleefd binnen onze Joodse Gemeente. De volgende stap in uw leven wordt bekroond met de choepa, de Joodse huwelijksinzegening. In Eindhoven vindt dit meestal plaats in de sjoel, maar u kunt ook kiezen voor een andere locatie, zoals een hotel.

Voordat u samen onder de choepa (huwelijksbaldakijn) staat, te midden van al uw gasten, moeten enkele formaliteiten worden vervuld en dient u zich goed voor te bereiden. Rabbijn Simcha Steinberg informeert u graag over wat er van u verwacht wordt en wat u van ons kunt verwachten. Onderdeel van de voorbereiding is ook een gesprek over verschillende halachische aspecten van het huwelijksleven na de trouwdag.

Naast de religieuze ceremonie zijn er ook andere feestelijkheden die vrienden en familie van het bruidspaar graag willen organiseren. Hiervoor kunt u ook bij de Joodse Gemeente terecht voor advies en ondersteuning op elk gebied. Er zijn meerdere kosjere cateraars beschikbaar.

De zeven dagen na de huwelijksvoltrekking, bekend als de sheva brachot, kunnen een feestelijk tintje krijgen. Ook de sjabbat voor de choepa is bijzonder, omdat dan de zogenoemde aufruf plaatsvindt. Wij informeren u graag over alles wat hiervoor nodig is.

Voor meer informatie over het mikwe kunt u contact opnemen.

Meer informatie

Voor de Joodse bruioft kunt u alvast enkele documenten verzamelen. Wij verzoeken u vriendelijk om de volgende documenten te kunnen overleggen:

  • Fotokopie of scan van de ketubot van beide ouderparen.

  • Fotokopie of scan van het trouwboekje of een uittreksel uit het burgerlijk register voor het burgerlijk huwelijk.

  • Fotokopie of scan van het paspoort/identiteitsbewijs van de bruidegom en bruid, inclusief twee pasfoto's van elk.

Administratieve kosten en kosten voor de werkzaamheden van het rabbinaat

  • Voor leden*: € 250,00

  • Voor niet-leden: € 500,00

  • Indien één van de partners lid is: € 375,00

Indien de choepa plaatsvindt in een sjoel, bepaalt de sjoel de huurprijs.

*De ledenprijs geldt alleen indien de Kerkelijke Bijdrage volledig is voldaan.

bottom of page