top of page

Eindhoven krijgt een rabbijn om Joodse gemeenschap nieuw leven in te blazen

6 aug. 2017

EINDHOVEN - De komst van een 28-jarige rabbijn moet de Eindhovense Joodse gemeenschap nieuw leven inblazen. ,,Het is nu of nooit", meent de voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant.

De Joodse gemeenschap in Eindhoven krijgt een rabbijn. Per 1 september neemt de 28-jarige Simcha Steinberg zijn intrek in de dienstwoning naast de synagoge aan de Hendrik Casimirstraat. Hij is aangetrokken door het bestuur van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant. 


Nieuw leven

Voorzitter Max Loewenstein hoopt dat de rabbijn de gemeenschap nieuw leven in kan blazen. ,,Er zijn nu 42 Joden bij ons aangesloten. Maar we vermoeden dat er in Eindhoven, zeker nu er steeds meer expats en buitenlandse studenten komen, meer in de stad verblijven. Zo weten we dat er op Facebook een Eindhovense groep van 60 Israëliërs actief is. Nou is niet iedere Israëliër een religieuze Jood, maar mogelijk voelt een aantal van hen zich thuis bij ons."

De afgelopen jaren werd de synagoge bezocht door een 'reizende rabbijn' uit Nijmegen. Die had echter steeds minder tijd en zei bovendien dat Eindhoven een eigen rabbijn nodig heeft. Loewenstein herkende de noodzaak. "42 leden is natuurlijk weinig en we kampen ook met vergrijzing. Het is nu of nooit: over vijf jaar is het te laat." 


Sjabbat

De rabbijn, getrouwd en vader van drie kinderen is in Israël geboren, woont nu nog in Oekraïne en spreekt nog geen Nederlands. Zijn vrouw is Nederlandse. Hij zal regelmatig sjabbat vieringen gaan verzorgen en ook pastoraal werk doen. Anja Hannema, de partner van Loewenstein - "Ja, first lady zou je kunnen zeggen", lacht ze - is voorzitter van de culturele commissie van de NIHS Brabant. Ze hoopt dat zijn komst leidt tot meer zichtbaarheid in de stad en mogelijk ook tot contact met andere geloofsgemeenschappen. Overigens is het voor de rabbijn een parttime baan; hij gaat zich ook bezighouden met de controle op koosjere levensmiddelen.

De NIHS is onderdeel van de Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap, een van de drie Joodse kerkgenootschappen in Nederland en gebaseerd op de Hoog-Duitse traditie. Een tweede is de Portugees Israëlische Gemeente en dan is er nog de Liberale Joodse Gemeente.

bottom of page