top of page

Joods lichtjesfeest gevierd onder grote belangstelling

10 dec. 2023

Op het Eindhovense Stadhuisplein is zondagavond het Joodse lichtjesfeest Chanoeka gevierd. Niet eerder waren er zoveel belangstellenden aanwezig. Belangrijke reden daarvoor is de oorlog die woedt in het Midden-Oosten.


In totaal waren er zo’n 300 mensen aanwezig bij de viering. Naast de rabbijn van Eindhoven en mensen uit de lokale Joodse gemeenschap waren ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem en raadsleden bij de plechtigheid.


Opvallende gasten


Opvallende gasten waren de lokale representanten van de katholieke kerk en de islam: deken René Wilmink en imam Mehmet Nurullah Canatan van de Eindhovense Mevlana-moskee. Zij wilden met hun komst laten zien dat verschillende gelovigen of andersdenkenden naast elkaar kunnen staan in plaats van tegenover elkaar, in tijden van oorlog, spanningen en verdeeldheid. 


Verbinding


“We willen de oorlog in het Midden-Oosten niet importeren naar Eindhoven. We zoeken hier verbinding”, reageerde Max Loewenstein van de Joodse gemeenschap in de stad. “De spanningen zijn voelbaar, nu er oorlog is, maar in Eindhoven blijven de verschillende gemeenschappen met elkaar in gesprek”, aldus Dijsselbloem.Tijdens de viering werden toespraken gehouden en was er klezmermuziek. Ook werden de kaarsen op een grote negenarmige kandelaar aangestoken.Vanwege de wereldwijde spanningen rond het conflict tussen Israël en Hamas was er extra beveiliging bij de bijeenkomst op het Stadhuisplein. 


Filmpje: https://studio040.nl/nieuws/artikel/joods-lichtjesfeest-gevierd-onder-grote-belangstelling

bottom of page